قرارداد اجاره را قورت بده
بعضی از افراد فکر میکنند که با یک امضا روی برگه قرارداد اجاره همهچیز تمام میشود. آن وقت شروع به چیدن وسایل داخل کارتن کرده، آنها را بستهبندی میکنند، حتی گاهی داخل خاور میگذارند و بعد میبینند به خاطر مشکلات قرارداد فریبی خوردهاند که از آن خانه رانده و از این خانه مانده شدهاند. روزانه قراردادهای اجاره مختلفی به واسطه دیوار منعقد میشود که افراد هیچ توجهی به مفاد آن نمیکنند. سپس به خاطر سوءتفاهم سادهای که با یک قرارداد روشن میتوانست حل شود به مخمصهای میافتند که حل کردن آن روز اسبابکشی چند برابر سخت میشود. برای بستن یک قرارداد روشن به 10 مورد زیر باید توجه کرد:
1- حقوقدانان تأکید میکنند که در تنظیم قرارداد اجاره اول از همه به محدودیت زمان توجه کنید: یعنی بنویسید که این خانه برای یک سال اجاره داده میشود. اگر مدت اجاره مشخص نباشد اجاره باطل میشود. معمولاً مدت اجاره را یکساله تعیین میکنند.
2- دو طرفی که پای معامله اجاره مینشینند و آن را امضا میکنند باید بالغ و عاقل باشند؛ یعنی افرادی که به بلوغ نرسیدهاند یا اینکه صلاحیت عقلی ندارند نمیتوانند ملکی را اجاره بدهند یا اجاره کنند.
3- اجاره باید حتماً کتبی تنظیم شود. قراردادی که شفاهی بسته شده باشد شما را تا مدتها حیران راهروهای دادگاه میکند. در این قرارداد باید به زمان پرداخت اجاره از سوی مستأجر اشاره شود.
4- بعضی از مواد اجارهخانه به دلیل زبان سخت و حقوقی آن غیرقابل فهم است. برای مثال در بند دوم قرارداد اجاره نوشته که: «مستأجر حق استفاده از مورد اجاره را به نحو مباشرت دارد» یعنی مستأجر نمیتواند خانه را اجاره دهد و خودش باید شخصاً آن را استفاده کند. اگر قرارداد دوم از سوی مالک تائید نشود قرارداد باطل میشود.
5- در بند بعدی آن آمده: «موجر بايد مالک يا متصرف قانوني يا قراردادي مورد اجاره باشد و در صورتي که به عنوان ولايت، وصايت، وکالت، قیمومیت، اجاره با حق انتقال و از قبيل اختيار اجاره دادن داشته باشد، بايستي اسناد و مدارک مثبت حق انتقال را ضميمه کند و مشاور موظف به احراز موضوع فوق است.» یعنی اگر کسی که قرارداد را منعقد میکند قیم یا وصی باشد باید مدارک حقوقی ثابت کننده این رابطه حقوقی را به اجارهنامه ضمیمه کند.
6- در بند 13 به تمدید اجارهنامه اشاره شده که یعنی باید قبل از تاریخ انقضای قرارداد حتماً آن را تمدید کرد. برای این کار هم دو طرف متن قرارداد قبلی را به اضافه شرایط و تغییرات مورد توافق امضا میکنند.
7- در بند 14 در مورد خسارت دیرکرد تخلیه در جمله آخر نوشته شده: «تهاتر خسارت ناشي از تأخیر تخليه (اجرتالمثل) با مبلغ قرضالحسنه بلااشکال است.» این یعنی اگر مثلاً تعیین شده که به ازای هر روز دیرکرد در تخلیه 50 هزار تومان جریمه باید بپردازید، این مبلغ را مالک میتواند از مبلغ رهن کم کند.
8- یکی از غیرقابل فهمترین جملات موجود در قراردادهای اجاره مربوط به ماده هفت است که در آن نوشته شده: «کليه خيارات ولو خيار غبن به استثناء خيار تدليس از طرفين ساقط گرديد.» منظور از آن این بوده که قرارداد اجاره قراردادی نیست که هر موقع که طرفین بخواهند فسخ شود.
9- هنگام بستن قرارداد از صحت کد رهگیری آن مطمئن شوید. به دو روش اینترنتی و همچنین از طریق ارسال پیام کوتاه میتوان کد رهگیری یک قرارداد را استعلام کرد.
10- در بند شش به این اشاره شده که مستأجر نمیتواند کاربری ملکی را که اجاره کرده تغییر دهد و حق اجاره دادن ملک به فرد دیگری را ندارد. همچنین هزینه آب، برق، گاز و تلفن و تعمیرات جزئی بر عهده مستأجر و هزینه تعمیرات کلی، مالیات و عوارض شهری بر عهده مالک است. منبع:دیوار
ترفند کارشناسی
قبل از نوشتن قرارداد معایب خانه را شناسایی کرده و در قرارداد ذکر کنید که مالک باید این معایب را قبل از سکونت شما در منزل رفع کند. اگر مالک این کار را نکرد اولاً هنگام تخلیه مدعی مسئولیت شما درباره خرابی نمیشود و دوما اینکه به خاطر عدم انجام وظیفه مالک حق فسخ برای مستأجر ایجاد خواهد شد. همچنین اگر در قراردادتان به داشتن پارکینگ و انباری اشاره شده آن را مشاهده و جای آن را مشخص کنید. هنگام تمدید نیز تغییراتی که در قرارداد اعمال میکنید در سه نسخه به دست مالک، مستأجر و مشاور باید برسد تا قابلیت اجرا داشته باشد.